Nornickel Harjavallan blogi ja tiedotteet

 • 18/02/2020 - Nornickel Harjavalta
  Uusi kiertotalousvoimalaitos Harjavaltaan

  Suomen Teollisuuden Energiapalvelut - STEP Oy tekee parhaillaan selvitystä uuden rinnakkaispolttolaitoksen rakentamiseksi Harjavallan Suurteollisuuspuistoon. Suunnittelutyötä tehdään yhteistyössä Nornickel Harjavallan kanssa.
  Laitos on valmistuessaan Harjavallassa ensimmäinen voimalaitos, jonka energialähteenä käytetään muutoin kierrätyksessä hyödynnettäväksi kelpaamattomia jätepolttoainejakeita, kuten SRF-polttoainetta.

  – Tavoitteenamme on ympäristökuormituksen vähentäminen, primäärienergian säästäminen ja samalla paikallisen yhteistyön ja työllisyyden tukeminen, kertoo hanketta johtava STEPin myynti- ja liiketoiminnan kehitysyksikön päällikkö Antti Kokko.

  Muun muassa kaupan ja teollisuuden aloilla syntyvää, materiaalina kierrätettäväksi kelpaamatonta SRF-jaetta on tähän asti kuljetettu Satakunnasta kaatopaikoille tai polttolaitoksiin pitkien matkojen päähän. Uusi rinnakkaispolttolaitos
  vähentää logistiikasta syntyviä päästöjä ja on myös kustannustehokas käsittelyratkaisu jäteyhtiöille.

  – Tarkoituksenamme on kerätä kierrätysaines Satakunnasta ja lähiseudulta. Myös voimalaitoksen tuottaman energian loppukäyttäjät ovat satakuntalaisia toimijoita.

  Satakuntalainen energia korvaa fossiilisia polttoaineita
  Valmistuessaan voimalaitos tulee täydentämään Harjavallan Suurteollisuuspuiston alueen yritysten energiantarvetta ja korvaamaan neitseellisiä ostopolttoaineita. Suurin kierrätysenergian käyttäjä tulee olemaan Nornickel Harjavalta.

  – Haemme jatkuvasti keinoja vähentää ympäristökuormitusta, ja suurin osa käyttämästämme energiasta onkin uusiutuvaa energiaa. Uusi voimalaitos mahdollistaa kokonaan fossiilisista polttoaineista luopumisen, Nornickel Harjavalta toimitusjohtaja Joni Hautojärvi kertoo.

  Nykyisen biohöyryvoimalaitoksen viereen kaavailtu rinnakkaispolttolaitos tulee olemaan teholtaan noin 30 megawattia.

  Hanke halutaan käynnistää ripeästi
  Rinnakkaispolttolaitoksen esisuunnitteluprosessi käynnistetään keväällä 2020. Prosessin tavoitteena on ympäristölupahakemuksen jättäminen vuoden loppuun mennessä. Kokko arvioi, että uuden laitoksen kaupallinen käyttö voisi alkaa jo vuosien 2023–2024 aikana.

  – Rinnakkaispolttolaitos tulee olemaan tehokas, vähäpäästöinen ja ympäristöystävällinen. Haluamme kehittää Suomen energiateollisuutta entistä kestävämpään ja ekologisempaan suuntaan, Antti Kokko ynnää.


  Lisätietoja:

  Antti Kokko,

  Head of Development and Sales
  Suomen Teollisuuden Energia – STEP Oy
  antti.kokko@stepenergy.fi
  044 701 2350
  www.stepenergy.fi


  Joni Hautojärvi

  Toimitusjohtaja
  Norilsk Nickel Harjavalta Oy
  joni.hautojärvi@nornickel.fi
  050 384 3608

  Lue lisää
 • 14/02/2020 - Nornickel Harjavalta
  Haemme osaavaan tiimiimme projektipäällikköä

  Tarjoamme sinulle mielenkiintoisen työnkuvan jatkuvasti kehittyvässä yrityksessämme, tehdaspalveluorganisaatiossa.
  Tehtävässä pääset johtamaan tuotantolaitteiden korvausinvestointiprojekteja sekä tuotantoprosessien laajennus- ja muutosprojekteja.
  Toivomme, että sinulla on vahvaa kokemusta toimitus- ja investointiprojektien hallinnasta, soveltuva DI- tai AMK-tutkinto sekä kokemusta esimiestehtävistä.
  Projektiosaajana saat työskennellä mielenkiintoisten projektien parissa nikkelinjalostuksen maailmanluokan asiantuntijayrityksessä.
  Arvostamme aktiivista työotetta, hyviä neuvottelu- ja vuorovaikutustaitoja sekä vahvaa yhteispeliä.
  Meille on tärkeää panostaa henkilöstömme osaamisen kehittämiseen ja hyvinvointiin työssä. Tarjoammekin sinulle hyvät henkilökuntaedut ja paikan hyvässä porukassa.

  Lisätietoja tehtävästä antaa tehdaspalvelujohtaja
  Kimmo Tuomi, p. 02-5371 2800, 18.2. klo 15-17.

  Jätä hakemuksesi ja ansioluettelosi viimeistään 1.3.2020 tästä linkistä.

  Haastattelut pidetään 17.3.


  Lue lisää
 • 07/02/2020 - Hanna-Kaisa Koskinen
  Paikallisen hyvinvoinnin tukemista: Harjavallan koululaisille lahjoituksena jääaikaa

  Harjavallan koululaisilla luistaa hyvin. Nornickelin lahja 150-vuotiaalle Harjavallalle meni enemmän kuin tarpeeseen. Alakoululaisille lahjaksi annetuista jääajoista olivat mielissään niin oppilaat kuin opettajatkin. Tänä talvena ulkojäitä ei ole ollut, joten jääaika tarjosi monipuolisuutta koululaisten liikuntatunneille.

  Harjavallassa aurinko paistaa ja lämpömittari näyttää neljä astetta keskiviikkona 5.2.2020. Keskustan alakoulun 6.-luokkalaiset ovat kokoontuneet Harjavallan jäähallille liikuntatunnille. Oppilaat luistelevat laidasta laitaan harjoitellen suunnanvaihtoa. Ensin eteen ja sitten nopeasti vaihto takaperinluisteluun.

  Vaihtoaitioon saapuvat Tomi, Petronella, Kiira ja Emilia. Kysyn ensimmäisenä, että miten luistaa?

  - Hyvin luistaa, vastaavat punaposkiset oppilaat lähes yhteen ääneen.

  Vapaa-ajallaan jääkiekkoa pelaavalla Tomilla on jo kiire takaisin jäälle. Saan kysyttyä häneltä ennen jäälle syöksymistä, että mitä hän tykkää luistelusta.

  - Luistelu on parasta, kertoo Tomi.

  Samalla hokkarit pureutuvat jäähän ja Tomi viilettää muiden mukaan pelaamaan jäämiestä. Luistelutunnit ovat monipuolisia. Niissä pelataan hippaa, jäämiestä ja ringetteä. Lisäksi luistelutaitoja harjoitetaan mm. eteen- ja taaksepäin luistelulla sekä jarrutteluilla.

  Tytöistä Petronella harrastaa myös jääkiekkoa. Hän haikailee ulkojäille pääsystä, mutta on tyytyväinen saatuun jääaikalahjoitukseen, sillä se monipuolistaa liikuntatunteja.

  - Luistelu on kivaa vaihtelua, ja sitä saisi olla enemmänkin, toteavat tytöt.

  Puhumme tyttöjen kanssa vielä luistelussa huomioitavista turvallisuusasioista. He kertovat, että luistinten lisäksi liikuntakassiin pitää pakata kaulasuoja ja kypärä. Ilman niitä ei pääse jäälle.

  Tunnin lopuksi haetaan maalit paikoilleen ja vuorossa on ringetteä. Hyvin näyttää luistavan niin luistimet kuin ringetterengaskin.

  Lue lisää
 • 21/01/2020 - Nornickel Harjavalta
  Tietokonelahjoitus tukemaan Harjavallan lukiolaisten arkea

  Ensi syksynä Harjavallan lukion aloittavat saavat opintojensa ajaksi käyttöönsä kannettavat tietokoneet lahjoituksena Nornickeliltä ja Bolideniltä. Uusi yhteistyömuoto on merkittävä, sillä tietokone kulkee opiskelijoiden matkassa
  koko lukion ajan.

  Yhteistyösopimus yritysten ja Harjavallan lukion kesken on jo viides. Aiemminyhteistyö piti sisällään luonnontieteiden kirjojen hankkimisen lukion ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Uusi tietokoneita koskeva sopimus
  allekirjoitettiin tiistaina 21.1.2020 ja se koskee syksyllä 2020 ja 2021 aloittavia lukiolaisia. Harjavallan lukiossa aloittaa vuosittain noin 30 oppilasta.

  - Tietokonelahjoitus on merkittävä panostus lukiolaisten sujuvaan oppimiseen ja laadukkaaseen opettamiseen. Yritysten kustantamat tietokoneet tarjoavat osaltaan opiskelijoille tasa-arvoiset lähtökohdat kaikissa oppiaineissa koko lukion ajan aina yo-kokeisiin asti. Lahjoituksen avulla tuetaan vahvasti opiskelijoiden digi- ja teknologiaosaamista, joka on tärkeä valttikortti jatko-opinnoissa ja tulevaisuuden urapoluilla, kertoo Harjavallan yläkoulun ja lukion rehtori Sari Lukka.

  Boliden ja Nornickel tukevat paikallista koulutusta monin eri tavoin, muun muassa järjestämällä opetusta, opetusmateriaalien hankinnoilla, stipendeillä sekä yritysvierailuilla.

  - Lahjoituksen avulla haluamme olla tukemassa opiskelijoiden arkea ja Harjavallan vetovoimaisuutta. Teollisuus tarvitsee osaajia nyt ja jatkossakin. Haluamme kannustaa nuoria teknisen ja muiden alojen jatko-opintoihin, ja olla
  potentiaalisia työnantajia parhaille osaajille tulevaisuudessa, kertovat yritysten toimitusjohtajat Joni Hautojärvi ja Timo Rautalahti.

  Lisätietoja:
  Joni Hautojärvi, toimitusjohtaja, Nornickel Harjavalta, p. 050 384 3608
  Timo Rautalahti, toimitusjohtaja, Boliden Harjavalta, p. 050 598 7620
  Sari Lukka, rehtori, Harjavallan yläkoulu ja lukio, p. 044 4325 321


  Lue lisää
 • nikkelinjalostuksen ammattilaiset
  18/12/2019 - Nornickel Harjavalta
  Kesätyöntekijäksi nikkelinjalostukseen

  Nornickel Harjavalta


  Haemme noin 40:tä kesätyöntekijää eri työtehtäviin. Olemme kuudetta kesää mukana valtakunnallisessa Vastuullinen kesäduuni 2020 -kampanjassa ja sitoutuneet noudattamaan vastuullisen kesätyön periaatteita. Lue lisää kampanjasta ja käy poimimassa parhaat kesätyönhakuvinkit osoitteessa www.kesaduuni.org.


  Tuotannon kesätyöt

  Miltä kuulostaa kesätyöt nikkelinjalostuksen maailmanluokan huipulla? Haemme nyt vuosilomansijaisia tuotantoon touko-elokuulle 2020. Tarjolla on yhteensä 31 paikkaa tuleville prosessiteollisuuden osaajille. Arvostamme vastuullisuutta ja huolellisuutta. Tekniikan alan opinnot katsomme eduksi. Työt tuotannossa edellyttävät vähintään 18 vuoden ikää.


  Talouden kesätyöt

  Oletko tarkka numeroiden käsittelijä? Sanooko SAP sinulle mitään? Haemme talouteen kesäharjoittelijaa vuosilomansijaiseksi touko-elokuulle 2020. Korkeakouluopinnot katsotaan eduksi.


  Laboratorion kesätyöt

  Laboratorion kesätyöntekijänä pääset oppimaan metallurgian huippuosaajilta. Maailmanluokan prosessi-, raaka-aine- sekä tuotetutkimus ja kehitys ovat osa päivittäistä toimintaamme. Haemme kolmea kesätyöntekijää laboratorioomme vuosilomansijaisiksi touko-elokuulle 2020. Laboratorioalan koulutus katsotaan eduksi. Työt laboratoriossa edellyttävät vähintään 18 vuoden ikää.


  Tuotteiden toimituksen kesätyöt

  Sujuuko englanti? Miltä kuulostaisi kesä maailman suurimman nikkelintoimittajan toimitustiimissä? Haemme tuotteiden toimitustiimiimme kahta kesäharjoittelijaa vientiassistentin vuosilomansijaisiksi hoitamaan käytännön vientitoimintoja touko-elokuulle 2020.


  Lisätietoja: Rekrytointi-ilmoituksissa on rekrytoivien esimiesten yhteystiedot, ja heiltä voit tarvittaessa kysyä lisätietoja tehtävästä.

  Hae nyt, sillä käsittelemme hakemuksia ja täytämme tehtäviä jo hakuaikana heti sopivien henkilöiden löydyttyä. Sähköiseen hakemukseen pääset tästä linkistä. Kesähakumme päättyy 16.2.2020


  Lue lisää
 • 18/12/2019 - Hanna-Kaisa Koskinen, viestinnän asiantuntija
  Turvallisuuspäivillä prosessinhoitajan matkassa


  Lue lisää
 • 15/12/2019 - Pinja Kava
  Hyvä käytös mahdollisti kesätyöpaikan

  Nornickel Harjavalta


  Nimeni on Pinja Kava, olen kohta 16-vuotias ja syksyllä aloitan opiskelun Harjavallan lukiossa. Valmistuin siis juuri peruskoulusta, ja yhdeksännen luokan aikana Harjavallan Rotaryt järjestivät koulumme yhdeksäsluokkalaisille ”Tienaa käytöksellä kesätyöpaikka” -kilpailun, jonka kautta sain mahdollisuuden tulla kesätöihin kahdeksi viikoksi tänne Nornickelille.

  Yrityksen toiminta tullut tutuksi

  Nornickel on minulle ensimmäinen virallinen kesätyöpaikka. Odotinkin kovasti töiden alkua, koska en tiennyt millaista on työskennellä näin suuressa yrityksessä, enkä oikeastaan edes tiennyt paljoakaan eri ammateista täällä. Näiden kahden viikon ansiosta tiedän nyt paljon enemmän yrityksen toiminnasta ja eri työnkuvista, mitä täällä on. Tutustuin pääasiassa viestinnän asiantuntijan sekä johdon assistentin tehtäviin töissä ollessani. Sain myös osallistua muutamiin erilaisiin ja mielenkiintoisiin kokouksiin, joista opin lisää tietoa yrityksen toiminnasta.

  Paljon uutta oppia

  Olen saanut tehdä täällä paljon monipuolista sekä mielenkiintoista työtä. Jokainen päivä on ollut aina erilainen, ja joka päivä on oppinut paljon uutta. Olen ollut muun muassa mukana tekemässä viikkolehteä ja auttanut sen suunnittelussa. Olen saanut tehdä haastatteluja muista kesätyöntekijöistä ja olin myös mukana seuraamassa kuvauksia tehdasalueesta ratareportaasia varten.

  Paljon kiitoksia Nornickelille tästä mahdollisuudesta työskennellä täällä, sekä erityisesti kiitos viestinnän asiantuntijalle, jonka kanssa olen suurimman osan ajastani täällä viettänyt. Hänen avullaan olen saanut oppia paljon uutta viestinnästä sekä muusta yrityksen toiminnasta.

  Hauskat kahvitauot

  Kaikki työntekijät täällä ovat olleet todella mukavia, ja erityisesti mieleen ovat jääneet kaikki kahvitauot, jotka ovat olleet aina todella hauskoja ja piristäneet päivää mukavasti. Muilta työntekijöiltä on aina saanut apua, jos on ollut tarvetta. Kysymyksiin on aina saanut vastauksen, jos jotain asiaa ei välttämättä ymmärtänyt. Minusta on hienoa, että minua on kohdeltu samalla tavalla kuin muitakin työntekijöitä.

  Työkokemus auttaa tulevaisuuden pohdinnassa

  Olen todella kiitollinen, kun sain mahdollisuuden tulla tutustumaan työelämään tänne Nornickelille. Kokemus on antanut minulle monia uusia ideoita tulevaisuutta varten. On hienoa, kun nuorille annetaan mahdollisuuksia saada itselleen kesätöitä hyvän käytöksen avulla. Toivonkin, että mahdollisimman moni muukin nuori saisi tulla tutustumaan tänne kesätyön merkeissä, sillä työ antaa paljon uusia kokemuksia, joita ei välttämättä muista kesätyöpaikoista saa.

  Lue lisää
 • 15/12/2019 - Nornickel Harjavalta
  Oppisopimuskoulutus alkaa huhtikuussa – hae mukaan

  Nornickel Harjavalta


  Oletko kiinnostunut suorittamaan prosessiteollisuuden perus- ja ammattitutkinnot kolmessa vuodessa?Tarjoamme oppisopimusharjoittelijoille määräaikaisen työsuhteen prosessinhoitajana. Työ on vastuullista prosessin ja siihen liittyvien laitteiden ohjausta sekä valvontaa. 


  Haluamme, että sinulla on toisen asteen tutkinto, kokemusta teollisuudesta ja vuorotyöstä. Soveltuva tutkinto voi olla esimerkiksi prosessi-, kemian-, ja kunnossapito- tai sähköalalta.


  Arvostamme hyviä vuorovaikutustaitoja, halukkuutta sitoutua opintoihin ja aktiivista otetta työhön. Oppisopimuskoulutuksen menestyksekäs suorittaminen mahdollistaa vakituisen työsuhteen.


  Oppisopimuskoulutus alkaa huhtikuussa 2020Lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta antaa Winnovan prosessi- ja laboratorioalan koulutusvastaava Hanna Salminen, p. 044-455 8094, to 19.12. klo 9- 12, ma 30.12. klo 9-12 ja to 2.1.2020 klo 9-12.


  Järjestämme infotilaisuuden prosessinhoitajan tehtävistä tiistaina 7.1.2020 klo 16 Nornickel konttorilla Harjavallassa osoitteessa Torttilantie 21. Tervetuloa!


  Täytä hakemuksesi 12.1.2020 mennessä tästä linkistä.


  Lue lisää
 • 12/12/2019 - Timo Riihentupa
  Kokemäenjoesta tehdään kala-apajaa istutusten avulla – “Uskon ja toivon, että tulevaisuudessa sille ei kuitenkaan olisi tarvetta”

  Nornickel Harjavalta


  Nornickel Harjavalta istutti yhdessä Nakkilan seudun koskikalastajien kanssa Kokemäenjokeen toistatuhatta meritaimenta.


  Kuorma-auto hurisee Kokemäenjoen rannalla Nakkilassa.


  Auton perässä on iso säiliö, josta on johdettu paksu putki veden alle jokeen. Putkessa kulkee noin 1300 meritaimenta, jotka ovat matkalla uuteen elinympäristöön.


  Käynnissä on Kokemäenjoen kalaistutukset.


  Nornickel Harjavalta on yhteistyössä Nakkilan Kosket Ry:n kanssa istuttanut Kokemäenjokeen viime vuonna 10 000 lohenpoikasta ja sitä edeltävänä vuonna 3000 merilohta ja 7000 meritaimenta. Tänä vuonna istutus tehdään yhteistyössä Nakkilan seudun koskikalastajien kanssa, kun taas ensi vuodelle on suunnitteilla jälleen isompi istutusmäärä yhteistyössä Nakkilan Kosket Ry:n kanssa.


  – Istutuksilla on iso merkitys tälle joelle. Kokemäenjoki on Etelä-Suomen paras kalastusjoki, ja meritaimen sekä merilohi ovat kalastajille arvokkaita kaloja, kertoo Nakkilan seudun koskikalastajien Petri Harjula.


  – Tänne tuleekin näiden lajien perässä kalastajia koko Suomesta. Viime viikonloppuna täällä oli kalastajia Oulusta asti, hän lisää.


  Ilman vuosittaisia kalaistutuksia tilanne voisi kuitenkin olla toisenlainen. Jos meritaimenta tai merilohta ei istutettaisi, lajien tilanne Kokemäenjoessa olisi huomattavasti heikompi. Ainakaan niitä ei riittäisi kalastettavaksi.


  – Kokemäenjoessa on tiettyjä alueita, joissa meritaimen ja merilohi lisääntyvät luontaisesti, mutta syntyvyys on tällä hetkellä vielä pientä. Tarkkailun ja koekalastusten perusteella onkin selvinnyt, että istutuksilla on tällä hetkellä joen kalakannalle merkittävä vaikutus, kertoo ELY-keskuksen kalastusmestari Juhani Salmi.


  Kalaistutusten tärkein tavoite olisi varmistaa, ettei niitä tarvittaisi enää tulevaisuudessa. Esimerkiksi uhanalaiseksi luokiteltava meritaimen on Kokemäenjoessa luontainen kala, joka on polskinut joessa aina. Taimenkanta on kuitenkin huvennut vuosien mittaan, mikä johtuu vesistöjen pilaantumisesta, jokien patoamisesta sekä liiallisesta kalastuksesta. Salmi kutsuu Kokemäenjokea epäonnen joeksi, jota ovat viime vuosina koetelleet useammat ympäristöonnettomuudet. Nyt näyttää kuitenkin jälleen paremmalta.


  – Jotain kertoo nykytilanteesta se, että Kokemäenjoessa elää ja lisääntyy tällä hetkellä sekä meritaimenta että merilohta. Se on hyvä asia, mutta samalla tilanne ei ole kuitenkaan niin hyvä, etteikö lajeja pitäisi tukea.


  – Vielä lähivuosina meidän pitää istuttaa esimerkiksi meritaimenia. Uskon ja toivon, että tulevaisuudessa sille ei kuitenkaan olisi tarvetta, Salmi avaa.


  Muutaman minuutin päästä säiliöauton hurina loppuu, eikä putkessa ei näy enää liikettä. Noin 1300 taimenenpoikasta on onnistuneesti istutettu uuteen kotiinsa. Kun istutus on valmis, joenpinnalla näkyy värinää: taimenet tutustuvat uuteen elinympäristöönsä muutaman tunnin, minkä jälkeen ne lähtevät kohti merta. Siis ne, jotka eivät jää haukien leukaluiden väliin.


  – Haukien kutuaika on ohi ja ne ovat nälkäisinä. Moni joutuu hauen ruoaksi, mutta sellaista luonto on. Sille ei voi mitään, myöntää Petri Harjula. Näille samoille kulmille Nakkilaan meritaimenet palaavat tavallisesti vasta muutaman vuoden päästä kutemaan. Silloin taimenilla voi olla painoa jopa miltei kymmenen kiloa.


  – Sain hetki sitten täältä 8,4-kiloisen taimenen. On tosi harvinaista, että taimen kasvaa tuohon kokoluokkaan, Harjula päättää.


  Nornickel Harjavalta haluaa tukea Kokemäenjoen virkistyskäyttöä. Kalaistutuksien lisäksi Nornickel Harjavalta on mahdollistamassa esimerkiksi Nakkilan Kosket ry:n 2-vuotista Leader-hanketta, jonka puitteissa kalastusalueen palveluita parannetaan mm. lisäämällä jokivarteen laavuja tulipaikkoineen, kuivakäymälöitä, parkkipaikkoja, rappusia, veneramppeja ja polkuja.


  Lue lisää